Застосування методу аналізу документів у соціальних науках

Автор(и)

  • Недьо Даніловіч академік Сербської Академії інноваційних наук

DOI:

https://doi.org/10.51423/2524-0471-2021-13-2-12

Ключові слова:

метод аналізу документів, якісний аналіз, кількісний аналіз, код термінів, код кодів, форма запису

Анотація

Предметом статті є оперативний метод збору даних - метод аналізу документів, його прийоми та інструменти, перш за все, код термінів і кодів і форма запису, без якої неможливе застосування цього методу в науковому дослідженні.
Метою даної статті є представлення результатів багаторічних досліджень автора щодо методу контент-аналізу документів з акцентом на проблемах визначення, походження, розвитку та типів методів контент-аналізу документів, інструментів цього методу, їх роль і функції в науковому дослідженні та зв'язок інструментів цього методу з іншими частинами наукової ідеї дослідницького проекту.
Гіпотеза: Метод контент-аналізу документів є оперативним науковим методом збору даних, оскільки він відповідає істотним і достатнім умовам, пов'язаним з предметом пізнання - змістовою стороною науки, способом пізнання - методологічною стороною науки та істинністю знання - сутнісною стороною науки.
Висновки. Результати дослідження в цій роботі повністю підтвердили вихідне гіпотетичне припущення про те, що метод контент-аналізу документа відповідає істотним і достатнім умовам, пов’язаним із предметом, способом та істинністю знань, отриманих при послідовному застосуванні цього методу в науковому дослідженні. Це підтверджує знання про неприпустимий, штучний поділ цього оперативного наукового методу збору даних на методику якісного - нечастотного та кількісно - частотного аналізу. Дослідження показало, що ці дві методики методів контент-аналізу документів утворюють діалектичну єдність, що між ними немає строгого поділу й що вони по суті є двома аспектами, тобто двома підходами до аналізу документів, які доповнюють і поєднують один одного в дослідженні. У наукових дослідженнях кількісний аналіз є розширеною формою якісного аналізу, оскільки кількість постає як вираз і як твердження про певну якість.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Berelson, B. (1952). Content Analysis in Communication Research. Glencoe: The Free Press.

Berelson, B. (1960). Analiza sadržaja. Beograd: Institut društvenih nauka.

Danilović, N. (2015). Analiza sadržaja dokumenata sa instrumentima. Beograd: Zadužbina Andrejević,

Danilović, N. (2016). Metoda analize sadržaja dokumenata u prognostičkim istraživawima. U Zborniku Uloga prognostičkih istraživawa u razvoju savremenog društva „Nauka i budućnost (str. 31-47). Beograd: Međunarodno udruženje metodologa društvenih nauka.

Danilović, N. & Milosavljević, S. (2008). Osnove bezbednosne analitike. Beograd: Službeni glasnik.

Lasswell, H. & Leite, N. (1949). Language of Politics, Studies in Quantitative Seman¬tics. New York: G.W. Stewart.

Metodologija empirijskih istraživanja. (1968) Zbornik radova međunarodnog naučnog skupa (ur. Pejčić Bogoljub). Beograd: Defektološki fakultet.

Milosavljević, S. & Radosavljević, I. (2000). Osnovi metodologije političkih nauka. Beograd: Službeni glasnik.

Milosavljević, S. (1997). Politička akcija. Beograd: Institut za političke studije Fakul¬teta političkih nauka u Beogradu.

Bibič, A. & Novosel, P. (1971:23). Hrestomatija političke znanosti. Zagreb: Naprijed.

Stojak, R. (1990). Metoda analize sadržaja. Tuzla: Institut za proučavanje nacionalnih odnosa i DP Grafičar.

Tanić, Ž. (1961). Metod posmatranja (analize) dokumenata. Beograd: Institut društve¬nih nauka.

Waples, D., Berelson, B. (1941). An Es¬seay in Con¬tent Analisis. Čikago: University of Chicago, Graduate Library School.

Hol¬sti. D.R. (1969). Con¬tent Analysis for the Social Sciences and humanities. Boston: Addison Wesley.

##submission.downloads##


Переглядів анотації: 203

Опубліковано

2022-01-25

Як цитувати

Данілович, Н. (2022). Застосування методу аналізу документів у соціальних науках. Соціальні комунікації: теорія і практика, 13(2), 13–27. https://doi.org/10.51423/2524-0471-2021-13-2-12

Номер

Розділ

Теорія та історія соціальних комунікацій