Специфіка застосування квадратичної методології для дослідження процесів соціальних комунікацій - Kholod, Oleksandr (Соціальні комунікації: теорія і практика / Social Communications: Theory and Practice, 2026)
Мета дослідження. Обґрунтувати специфіку застосування квадратичної методології як синергетичного поєднання інтерпретованого холізму, квантової журналістики, теорії інмутації суспільства та категорії інмутаційного гандикапу для багатовимірного аналізу процесів соціальних комунікацій. Методи дослідження. Теоретичний аналіз і концептуальна інтеграція чотирьох підходів. Процедура передбачає паралельне або циклічне викладання чотирьох аналітичних оптик на комунікаційний об’єкт із подальшим синтезом результатів. Для операціоналізації пропонуємо попередні індикатори умовної одиниці «хол-індекс» (HI, Holistic Impact Index) і мережевий аналіз цільності. Числові оцінки HI мають експертно-ілюстративний характер і потребують емпіричної валідації. Результати. Розроблено чотириетапну модель/алгоритм синергетичного аналізу: (1) відтворення цільної картини комунікаційного об’єкта; (2) квантовий аналіз інформаційного впливу (суперпозиція змісту й ефект спостерігача); (3) виявлення механізмів стійких негативних змін (інмутація); (4) оцінювання надійності та якості комунікаційного сигналу (інмутаційний гандикап). Модель проілюстровано на восьми взаємопов’язаних кейсах інформаційного протистояння 2022–2026 рр. (за відкритими джерелами), що охоплюють публічні звернення лідерів, дипфейки, виборчі кампанії та масштабні операції впливу (Doppelgänger, Matryoshka, AI-контент у виборах Індії, Румунії, Молдови, події навколо ізраїльсько-іранської війни тощо). Висновки. Інтеграція чотирьох підходів забезпечує багатовимірне вивчення механізмів дій, стійкості й трансформаційного потенціалу соціальних комунікацій. Модель має практичну цінність для аналізу дезінформації, дипфейків, інформаційно-психологічних операцій і розробки стратегій комунікаційної безпеки. Обмеженням є переважно теоретичний характер моделі й потреби в емпіричній валідації індикаторів. Перспективи, пов’язані з уточненням показників, мережевим аналізом й апробацією на розширеному масиві кейсів.